Η οξυγονο-οζονοθεραπεία αποτελεί μια σύγχρονη πρόταση θεραπείας για ένα μεγάλο φάσμα ασθενειών .

Η οξυγονο-οζονοθεραπεία χρησιμοποιήθηκε για θεραπευτικούς σκοπούς από τις αρχές του αιώνα. Εφαρμόζεται εκτεταμένα στη Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία ενώ στις ΗΠΑ δημόσιες και ιδιωτικές δομές άρχισαν την εφαρμογή της (FDA Approval). Στην ιατρική χρησιμοποείται σα μείγμα Ο2 /Ο3 ονομαζόμενο και ιατρικό όζον.

Το όζον είναι μια αλλοτροπική μορφή οξυγόνου και είναι ευρέως γνωστό για το ρόλο που διαδραματίζει στην οικολογική ισορροπία της γης. Λόγω της παρουσίας του στην στρατόσφαιρα, παρέχει προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, ελαττώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.

Στην ιατρική χρησιμοποιήθηκε αρχικά σαν αποστειρωτικό τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, σώζοντας τη ζωή πληγωμένων στρατιωτών από αεριογόνο γάγγραινα.

Υπάρχει γενική αποδοχή όσον αφορά την ιοκτόνο, μικροβιοκτόνο και μυκηκτόνο  δράση του και είναι πιθανόν το καλύτερο μέσο για την απολύμανση του ύδατος και των λυμάτων.

Από την άλλη μεριά, το όζον έχει γίνει ένα αμφιλεγόμενο αέριο και σχεδόν μια καθημερινή αιτία διαμάχης. Το στρώμα του όζοντος, εμποδίζοντας την υπεριώδη ακτινοβολία στην στρατόσφαιρα, προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος ενώ μια αυξανόμενη συγκέντρωση όζοντος στην τροπόσφαιρα ειδικά σε μεγάλες πόλεις κατά τη διάρκεια του θέρους ευθύνεται για την τοξικότητα στους πνεύμονες.

Πως εφαρμόζεται;

Το όζον είναι ένα ασταθές αέριο που διασπάται εύκολα με μια ταχύτητα που εξαρτάται από τη θερμοκρασία ( στους 25 βαθμούς Κελσίου διασπάται τα 60% περίπου σε μια ώρα). Βάσει κι άλλων παραμέτρων εξελίχθησαν οι μέθοδοι χορήγησης.

Α. Τοπικά: Δια μέσου της εφαρμογής ενός υάλινου κώδωνος ή ενός πλαστικού ασκού ο οποίος στεγανοποιείται καταλλήλως και εντός των οποίων ρέει τα μίγμα ο2/03. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται ευρέως όταν υπάρχουν άτονα έλκη ή κατακλίσεις.

Β. Γενική: 1) Mια μέθοδος χορήγησης η οποία εφαρμόζεται ευρέως είναι η μεγάλη αυτομετάγγιση. Αυτή συνίσταται στη λήψη φλεβικού αίματος σε ασκό μετάγγισης και αφού αναμιχθεί με μίγμα Ο2/Ο3 επαναχορηγείται. Χρησιμοποιείται σε αυτοάνοσες παθήσεις του συνδετικού ιστού, σε παθήσεις του κυκλοφορικού

  1. Μικρή αυτομετάγγιση (αυτοεμβολιασμός) λαμβάνοντας 10 ml αίματος ανακινούνται με 10ml μίγματος Ο2/Ο3 και χορηγούνται ενδομυικά. Αναφέρεται μεταξύ των μεθόδων της παθητικής ανοσοποίησης.
  2. Ενδοαρθρική και περιαρθρική χορήγηση αέριου μίγματος. Χρησιμοποιείται σε τραυματικές εκφυλιστικές αρθροπάθειες.
  3. Τοπικές υποδόροιες εγχύσεις στα σημεία του πόνου ή στα σημεία όπου απαιτείται βελτίωση τροφισμού ( έλκη –κυττατίτις)
  4. Στις σωματικές κοιλότητε ( οδοντιατρική , γαστρεντερολογία)
  5. Ενδοαρτηριακή ή ενδοφλέβια χρήση ( κυκλοφορικό)

 

Η οξυγονο-οζονοθεραπεία συνεργάζεται με τη συμβατική Iατρική;

Η οξυγονο-οζονοθεραπεία από μόνη της έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Αναφέρουμε την κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου στην οσφυική μοίρα όπου ο πάσχων μπορεί να έχει συμπτώματα οσφυαλγίας ή οσφυοισχυαλγίας. Είναι γνωστό ότι πολλοί ασθενείς καταφεύγουν σε φυσιοθεραπείες και άλλες μεθόδους οι οποίες δίνουν πολλές φορές μόνο προσωρινή ανακούφιση.

Η οξυγονο-οζονοθεραπεία έχει άριστα αποτελέσματα στο 88% λόγω της συρρίκνωσης του δίσκου. Βέβαια εκείνοι που δεν θα θεραπευτούν θα καταφύγουν στη χειρουργική επέμβαση. Αυτές είναι οι προχωρημένες περιπτώσεις ή όταν ένα κομμάτι του δίσκου έχει αποκοπεί.

Στην κυτταρίτιδα που βασανίζει πολλές γυναίκες η οξυγογο-οζονοθεραπεία είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμέτωπισης.

Στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση AIDS μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή για την ενίσχυση της άμυνας του πάσχοντα οργανισμού. Επιπλέον το όζον δρα συνεργικά με τα αντινεοπλασματικά χημειοθεραπευτικά σκευάσματα σε διάφορα διαλύματα κυττάρων προερχόμενα από Ca μαστού και εντέρου.

 

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να βοηθήσει η μέθοδος ; – Αντένδειξη

Σε περίπτωση μεγάλης αυτομετάγγισης δεν χορηγούμε όζον όταν ο ασθενής πάσχει από υπερθυροειδισμό ή σε περίοδο εγκυμόσυνης .